1 de maig, Dia Internacional del Treballador

La festivitat del Dia Internacional del treballador va començar a celebrar-se l’any 1889. Tot i que el món ha canviat molt des de llavors, encara ara continuen les lluites per millorar les condicions laborals dels treballadors.

Dia Internacional del Treballador

Per què l’1 de maig es celebra el Dia Internacional del Treballador?

Ens hem de remuntar a Estats Units l’any 1886. L’1 de maig d’aquest any es va iniciar una vaga sindicalista que va durar tres dies. Els treballadors reivindicaven la implantació de la jornada laboral de 8 hores, doncs tot i que ja s’havia establert per llei que el treballador no podia superar les 8 hores diàries, la majoria d’empreses no ho complien.

Els manifestant, tot i tenir la intenció de reclamar pacíficament els seus drets com a treballadors, va ser una vaga molt tensa i dura. El govern americà no l’acceptava i criminalitzava els qui hi participaven. Tan va ser així que hi va haver gran quantitat de detinguts i ferits. Fins i tot, es va executar a cinc persones en la forca i uns altres tres van ser condemnats a presó.

Davant d’aquests fets, el Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional va decidir celebrar el Dia Internacional del Treballador de la mateixa manera que ho feia Europa, recordant els Màrtirs de Chicago de 1886.

1 de maig

De la manifestació multitudinària al confinament més estricte

Cada any a les principals ciutats catalanes es convoca una manifestació per retre homenatge als participants de la primera vaga del 1886. Però també si sumen els reclams actuals ja que segons els grups sindicals, encara queda molt per caminar.

No obstant, enguany no ens podrem reunir i qui vulgui manifestar-se ho haurà de fer des de casa.

Aquest any l’homenatge es dirigirà als treballadors que estan a primera línia per fer front al coronavirus

A Tarragona, UGT i CCOO dedicaran  la jornada de l’1 de maig a agrair als treballadors dels serveis essencials durant la crisi del COVID-19, el seu esforç i dedicació. El lema en tot el territori català és “Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida”. Han convocat a les 12.00 una manifestació virtual i tot seguit a les 13.00 es llegirà la lectura d’un manifest.

Si et vols sumar a la manifestació i seguir-la des de casa, connectat a les xarxes socials amb l’etiqueta #1demaig o #1demaig2020.

A Barcelona, UGT I CCOO emetran un concert a les xarxes socials just abans dels aplaudiments als sanitaris.

A Lleida, CCOO ha presentat la següent agenda pel Dia Internacional del Treballador:

A les 13.00 tots els secretaris territorials i federatius participaran en una acció a través del canal 24 hores de CCOO. Tot seguit, a les 13.30 es convoca a tots els qui sigui vulguin sumar, a una manifestació a través de les xarxes socials amb els mateixos hashtags que a Tarragona.

I la part més lúdica arribarà a les 18.00 amb un concert virtual a través de la web oficial de CCOO

La nostra reflexió sobre la situació actual:

El mercat laboral és volàtil i dinàmic, adaptable a les circumstancies socioeconòmiques i tecnològiques amb les que conviu. Per aquest motiu, totes les revolucions viscudes en la societat moderna han definit l’estat del mercat laboral del moment. La crisi en que estem immersos no en serà una excepció i provocarà canvis i evolucions.

Per tant, creiem que és necessari un canvi de perspectiva i analitzar tant les condicions dels llocs de treball com les relacions entre treballador i empresa, sense oblidar el context en el que estem.

El mercat laboral ha canviat i també les relacions entre professionals i empresaris

Ja s’ha iniciat una tendència cap al treball per projectes i es preveu que després de la crisi del COVID-19, s’intensifiqui. Els professionals seran contractats per assolir un o uns objectius concrets. Un cop aconseguits, la relació laboral s’extingirà. Així doncs, desapareixeran les relacions laborals de llarga durada i s’incrementaran les col·laboracions amb freelance i experts autònoms.

En resum, el canvi de paradigma laboral llueix un nou sistema que cal entendre i preparar.

Adelina Agustí, directora de Job Dream Consulting