10 consells per aconseguir la videoentrevista perfecta durant el confinament

L’evolució dels processos de selecció ha posat la videoentrevista com una eina molt útil per conèixer candidats. Els recursos humans ja contemplava aquest format d’entrevista, no obstant, la pandèmia del Covid-19 i l’estricta mesura de confinament han fet més evident la gran utilitat d’aquesta eina.

 

Videoentrevista

No fa gaire temps, pensar en un videoentrevista podia ser considerat com un fet improbable. S’allunyava dels procediments com s’havien realitzat fins ara. Com ja sabeu, tots els canvis van acompanyats de resistència, per aquest motiu es desenvolupen de forma progressiva. El mateix succeïa en la discussió per la implantació de l’horari flexible o teletreball.

La videoentrevista forma part de la innovació dels recursos humans

Per tant, enlloc d’oposar-nos a la innovació dels recursos humans, ens hi adaptem i en formem part. Actualment, ja disposem de plataformes online molt eficients per realitzar videoentrevistes amb èxit. Per exemple, Zoom, Skype o Facetime.

Gestió de personal esportiu

Variables que afecten en una videoentrevista

Per assegurar la qualitat d’una videoentrevista, tingues en compte els següents 10 consells:

  1. Il·lumina l’habitació. La llum cal que sigui frontal, així t’il·luminarà de forma uniforme, sobretot la cara. Evita que la línia de la llum vagi de baix a dalt o als costats, en aquests casos provocaries un efecte tenebrós i ombres. També és contraproduent tenir una finestra darrera que provoqui contrallum.
  2. El fons ha de ser clar i subtil. El millor fons és nítid i poc recarregat. Ara bé, si tens un racó a casa que reflecteixi professionalitat o estigui relacionat amb el lloc de treball pel qual t’entrevistes, pots mostrar-ho si ho prefereixes. Tot i així el nostre consell sempre serà escollir un fons minimalista i amb colors clars, enlloc de foscos o estridents.
  3. Manté l’habitació en ordre. És molt important que el teu entorn acompanyi la imatge que vols mostrar. Per tant, tingues cura de mantenir l’habitació en ordre i neta.
  4. La distancia i altura de la càmera. Els experts comparteixen que la millor distància entre la càmera i l’interlocutor és de mig metre. Si la poses més a prop aconseguiràs un efecte que deforma el rostre. L’altura dels ulls és la més idònia per situar la càmera. Si la posem més alta semblarà un selfie i això no representa professionalitat. Si pel contrari l’enfoquem des de baix, provocarem efecte de papada i impressió d’inferioritat.
  5. Comprova el so. Abans de realitzar la videoentrevista és convenient que revisis el micròfon de l’ordinador o mòbil, així com l’altaveu. A més, comprova com es sent el so en l’habitació en que et situaràs. També confirma que no es senten altres sorolls externs (veïns, obres, cotxes del carrer, etc.).
  6. Assegura’t que la connexió funciona correctament. Només cal que abans d’iniciar la videoentrevista revisis que la connexió funciona amb normalitat i que la plataforma a través de la qual es realitzarà, es connecta correctament.
  7. Posa els braços a sobre la taula. Tot i que els braços no surten a l’enquadrament de la imatge, és millor que els situïs sobre la taula evitant deixar-los caure i que s’interpreti una postura de despreocupació.
  8. Sigues tu mateix. Vesteix-te, maquilla’t i pentina’t de la mateixa manera que ho faries per una entrevista presencial. Fins i tot, si ho prefereixes, pots pintar-te una mica més ja que a través de la càmera disminueix l’efecte visual del maquillatge. Per tant, busca el millor reflex de la teva imatge.
  9. Pren atenció a la vocalització. En una videoentrevista, la comunicació verbal és imprescindible. Així que us aconsellem que parlis vocalitzant el millor possible. L’objectiu és que l’entrevistador t’entengui a la primera.
  10. Evita distraccions. Les videoentrevistes normalment es realitzen des de casa, i en la situació actual de confinament, encara més. Fes tot el possible per disposar de la intimitat necessària durant aquesta hora d’entrevista. Que els fills i filles no interrompin, posa el mòbil en silenci como ho faries en una entrevista presencial, apaga la música o televisió, etc.

 

Et proposem llegir l’article, “Els 5 errors que no has de cometre en una entrevista de feina”. Pots consultar-lo aquí

Adelina Agustí, directora de Job Dream Consulting