Mirant endavant: Anàlisi del mercat laboral post-covid19

Incertesa i desconeixement són dues de les paraules que defineixen el nostre entorn actual. Tant és si parlem del mercat laboral, de l’economia, la sanitat o l’educació. Res és absolut ni segur. I amb aquest escenari és difícil predir amb exactitud que succeirà en el futur. No obstant, hi ha algunes evidències que deixen entreveure com serà el mercat laboral post-covid19.

Mercat laboral postcovid19

Les competències digitals entre les més demandades a les persones en cerca de feina

Aquest reclam no ha arribat amb la crisi del Covid19, sinó que el mercat laboral ja demanava competències digital abans. Existeix una direcció clara cap a la digitalització de les funcions i processos que desenvolupen els professionals. És doncs un imprescindible en l’evolució i innovació del mercat laboral. Amb l’arribada del covid19, el camí cap a la digitalització ha incrementat la velocitat. I ens hem trobat que tot d’una, els treballadors hem d’avançar amb passos gegants per adaptar-nos a un entorn digital.

Cada vegada més es valoraran els coneixements tecnològics dels candidats en cerca de feina. En aquest know how hi trobem sistemes de comunicació, softwares de gestió, dispositius electrònics, solucions informàtiques per l’optimització de processos interns, gestió de dades, etc.

Absolutament, en tots els llocs de treball es pot valorar la competència digital. Per tant, cada professional pot aportar valor amb aquest coneixement. 

selecció de personal logística

Treballar per projectes Vs Treball indefinit

Quantes vegades em sentit dir, no facis el ximplet i busca un treball per tota la vida. Aquesta frase està perdent valor a marxes forçades.

Volem deixar per endavant que els contractes indefinits no han desaparegut. Continuen sent una opció per moltes empreses i sense dubte, generen una seguretat i estabilitat al treballador que altres relacions laborals no ho aconsegueixen.

No obstant, la tendència per part dels CEOs i directors generals de les empreses és treballar per projectes. De fet, aproximadament 38% de les empreses abans del covid19 ja contractava els treballadors pensant en el desenvolupament d’un projecte.

Què implica treballar per projectes?

Aquest sistema de treball significa que un equip de professionals es coordina per assolir un objectiu. Aquest equip pot estar format per persones de diferents àrees de l’empresa doncs cadascú aporta el seu coneixement i competències professionals.

Així doncs, deixem de parlar de departaments o àrees i passem a crear equips de treball. És possible, que a part dels treballadores interns, l’empresa necessiti incorporar un professional extern per completar l’equip. Un cop aconseguits els resultats finals, la relació de l’empresa amb aquest nou treballador dependrà de si existeixen d’altres projectes en el que el seu talent sigui necessari.

Per tant, treballar per projectes no significa que mai més aconseguiré estabilitat laboral. Però si que has d’estar preparat/ada per moure’t pel mercat laboral aconseguint diverses oportunitats professionals.

Capacitat d’adaptació en un entorn de crisi

El mercat laboral s’ha vist sacsejat pel covid19. Alguns treballadors estan desenvolupant funcions que no els hi pertocava. Molts s’han convertit en facilitadors de solucions pensant en estratègies de millora, quan abans realitzaven tasques operatives. A més, molts d’altres s’estan formant per ampliar els seus coneixements i adquirir major competències professionals.

La vida és canvi, dinamisme i evolució. Aquesta idea l’hem de tenir molt clara doncs com a professionals ens demanaran que tinguem la capacitat d’adaptar-nos a aquests canvis i flexibilitzar en alguns punts. Si ens mantenim ferms en no moure’ns de la nostra zona de confort, l’empresa no creixerà i no considerarà la nostra candidatura com un valor afegit.

Adaptar-se al canvi és una actitud. Cal estar convençut per fer-ho ja que si ho fas amb desgana i sense il·lusió, segurament no tindràs èxit. És una manera de viure, de fer. Es tracta de buscar diverses maneres per millorar allò que ja fas, escoltar altres persones per a que et donin un punt de vista diferent, etc.

Et proposem llegir l’article, ” Per tenir un bon currículum, evita aquests 5 errors”. Pots consultar-lo aquí

Adelina Agustí, directora de Job Dream Consulting