És el teletreball la millor solució per la meva organització?

La crisi del coronavirus està posant a la corda fluixa moltes empreses catalanes. Per sortir-se’n endavant, la majora d’aquestes s’han vist obligades a implementar un sistema de teletreball que fins ara no es valorava com opció.  Per tant, el teletreball ha arribat imposat i no de una forma voluntària. La pregunta ara és, s’hi quedarà o tornarem al sistema de treball presencial?

 

Teletreball

Què és el teletreball?

És la situació en la que un treballador desenvolupa la seva activitat laboral fora del centre on s’ubica l’organització per la qual treballa. Normalment aquest lloc és el propi domicili del treballador, no obstant, pot ser qualsevol espai escollit lliurement per aquest.

Introduir aquest sistema de treball comporta un anàlisi previ de l’organització i preparar-la a consciència perquè aquest canvi tingui èxit. Més endavant us detallaré algunes indicacions que us ajudarà a fer una radiografia de la vostra empresa i reconèixer si està preparada per assumir el teletreball de les persones que la formen.

Espanya es situa en el 16é lloc d’Europa en implementació del teletreball

El teletreball ha de forma part de la cultura i els valors de l’empresa. Si no és així, es pot caure en el risc de no aconseguir l’objectiu esperat. Per aquest motiu es pot entendre que a España només un 6,7% dels treballadors exerceix el teletreball mentre que a Europa la mitjana està en el 17%.

Els països capdavanters d’Europa són Dinamarca, Suècia i Països Baixos. I en el pol oposat amb menys teletreballadors hi trobem, Italia, Grecia i República Txeca.

Oportunitats laborals

Les pors al canvi i a la falta de control per part de la direcció

És natural que sorgeixen incerteses i inclús, pors, alhora de decidir-te pel canvi. Si ets director d’una organització o responsable d’un equip, les tècniques que utilitzaves de supervisió i motivació ja no seran les mateixes.

Segurament et preocupa que disminueixi la productivitat perquè no pots visualitzar com treballen. O bé, t’amoïna que hi hagi una disminució de la col·laboració entre companys o fins i tot, una desvinculació cap a l’empresa.

Bé, totes aquestes pors s’evaporaran si elabores un pla d’acció previ per adaptar l’organització al teletreball  i en ell dissenyes el sistema que es seguirà.

La cultura de l’empresa identificarà si està preparada pel canvi

Aquelles empreses que es plantegin el teletreball ho han de fer pensant en crear un model centrat en la flexibilitat, l’eficiència i productivitat dels treballadors. Seguint aquests objectius és molt possible que desperti l’interès del seu equip i descobreixi talents amagats. Per aconseguir-ho analitza en quin nivell es troba la teva empresa en els següents punts:

  • Nivell de confiança mútua entre empresa i treballadors: Aquest indicador el podràs extreure del sistema comunicatiu que utilitzeu o el tipus de supervisió que s’implementa. També és important en el cas d’haver secció sindical, quina relació manté aquesta amb l’empresa.
  • Lideratge: La direcció i els responsables han de ser exemples per tots els treballadors. Per tant, hauran d’assumir el canvi de la mateixa manera que la resta de l’equip. Cal valorar quina serà la implicació d’aquests models a seguir.
  • Planificació: És imprescindible tenir tots els processos ben planificats, però no només els del teletreball, sinó que ha de ser un hàbit adquirit com a cultura d’empresa. És important no deixar res per improvisar en el moment que sorgeix la necessitat.
  • Estil comunicatiu: Cal esbrinar com es difon la informació dins l’empresa. Si molta d’ella es comunica de forma informal, hem de pensar que aquests espais i moments de “lleure”, deixaran d’existir. Per tant, és prudent analitzar si l’organització es comunica amb aquests canals informals i si ho fa, com ajustar-los perquè ningú es quedi fora.
  • Orientació als resultats: És imprescindible que l’empresa es dirigeixi cap a l’èxit. Et donaràs compte si la teva cultura s’orienta cap als resultats observant algunes de les eines amb les que treballeu. Eines com gestió de projectes, sistemes de feedback o eines col·laboratives serien exemples d’una cultura cap als resultats.

 

 

Adelina Agustí, directora de Job Dream Consulting